Za sve one kojima još nije jasno kako liječnici znaju je li netko umro “od kovida ili s kovidom”, slijedi jednostavno objašnjenje.

Bolesnik koji je obolio od bolesti COVID-19, što znači da ima simptome karakteristične za ovu bolest i u koga je pozitivan bris nosnog dijela ždrijela (PCR test ili brzi antigenski test), može, ako se dogode komplikacije tijekom težeg oblika bolesti, na žalost, umrijeti. Najčešći put do smrtnog ishoda je upala pluća koja zahvati oba plućna krila zbog čega bolesnik ne može normalno disati i nema dovoljno kisika u krvi. Bolesnik se zbog toga prima u bolnicu i liječnici mu daju kisik putem nosnih cjevčica ili maske, a u najtežim oblicima putem respiratora. Tokom liječenja je moguće da niti respiratorom nije moguće pomoći bolesniku pa stradaju drugi organi: bubrezi, cirkulacija, srce, mozak. U konačnici pacijent umire zbog šoka za koji su iscrpljene sve mogućnosti liječenja.

Za svakog pokojnika koji je preminuo mora biti ispunjena potvrda o smrti bez koje pokojnik ne može biti pokopan. Za ovakvu osobu se u potvrdu o smrti upisuje da je preminuo od COVID-19, jer je virus SARS-CoV-2 doveo do bolesti koja je rezultirala smrtnim ishodom. Liječnici se pridržavaju uputa Svjetske zdravstvene organizacije, a u RH i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Upute Svjetske zdravstvene organizacije

Svjetska zdravstvena organizacija je 16. travnja 2020. godine izdala upute za određivanje osnovnog uzroka smrti uslijed bolesti Covid-19. Prema uputi, smrt zbog bolesti Covid-19 definira se kao „smrt koja je posljedica klinički kompatibilne bolesti, u vjerojatnom ili potvrđenom slučaju bolesti Covid-19, osim ako postoji jasan alternativni uzrok smrti koja se ne može povezati s bolesti Covid-19 (npr. trauma). Između bolesti i smrti ne bi trebalo postojati razdoblje potpunog oporavka od bolesti Covid-19. Smrt uslijed bolesti Covid-19 ne treba se pripisati nekoj drugoj bolesti (npr. raku) i treba je brojati neovisno o već postojećim stanjima za koje se sumnja da su izazvale težak tijek bolesti Covid-19.“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 2. siječnja 2021. objavio članak u kojem konstatacije nekih medija/osoba o manipulaciji s mortalitetnim podatcima smatraju neutemeljenima i pojašnjavaju da je “medicinski dio potvrde o smrti izvor podataka mortalitetne statistike koja je najstariji sustav prikupljanja zdravstvenih podataka i još uvijek najopsežniji i najpouzdaniji izvor zdravstveno statističkih pokazatelja na kojima se temelji sustav javnozdravstvenog nadzora”.

“U slučaju smrti od bolesti Covid-19 kao osnovni uzrok navodi se Covid-19 koji je pokrenuo niz događaja, a kao neposredni uzrok smrti najčešće se navodi pneumonija i akutna respiratorna insuficijencija, odnosno akutni respiratorni distres sindrom. U drugom dijelu potvrde o smrti navode se u redoslijedu prema važnosti sve druge važne bolesti ili stanja koji su pridonijeli nastupanju smrti, čak i kada oni nisu dio slijeda bolesti navedenih u prvom dijelu potvrde o smrti. Mrtvozornici ispunjavaju medicinski dio potvrde o smrti. Oni su prošli edukaciju o određivanju osnovnog uzroka smrti, te su upoznati i s najnovijim smjernicama/uputama Svjetske zdravstvene organizacije.

Kod osoba koje su umrle kod kuće i kod kojih mrtvozornik utvrdi da je osoba umrla od bolesti Covid-19 potvrdu o smrti ispunjava se sukladno uputama. Ti se podatci naknadno provjeravaju i po završetku provjere ulaze u ukupnu statistiku umrlih”, navodi HZJZ.